RISE Awards 2015

We were delighted on Friday evening to be the recipient of the RISE Awards 2015 for Product & Element Interface. The award recognises the development of our MassBespoke digital construction system, enabled by Innovate UK grant funding.

The RISE Awards celebrates research & development in academia and industry and is hosted by Leeds Beckett University. The awards ceremony followed the “Sustainable, Ecological, Engineering Design for Society” conference, with a keen focus on innovation.

Congratulations also to CITU for winning a RISE Awards in the category “Sustainable Development & Energy” and for hosting us at their dinner table.

Little Kelham, Sheffield

We are delighted to be working with Leeds-based developer CITU on their mixed-use residential project at Little Kelham in Sheffield. Adjacent to recent regeneration projects at Kelham Island, Little Kelham will be a new energy-efficient, low-carbon neighbourhood on a former steel works complex North of Sheffield City Centre. 153 super insulated and air-tight homes are currently being constructed using offsite technologies. The project is being fully documented and delivered to BIM Level 2.

Original site model by Sturgeon North/CAL Architects

As taken from Green Lane end, phase 1b is visible in the distance with the pitched roofs.First image: Original site model by Sturgeon North/CAL Architects
Second image: Taken from Green Lane end of the site, phase 1b is visible in the distance with the pitched roofs

Architecture and Resilience on a Human Scale

A3_A1 poster

The Building Local Resilience School Platform, of which Irena Bauman is part of as Professor of Sustainable Urbanism, is an exciting new initiative in the Sheffield School of Architecture. Currently this project is being developed as a new ‘umbrella’ research platform. A timeline of events has been part of this process, which began in June 2013 is now leading to the Architecture and Resilience on a Human Scale international conference, of which Irena has been the lead organiser.

The conference will provide the opportunity to explore the many ways that architectural academics and practicing architects are engaging with issues of resilience, to collate the emerging knowledge and set it in its theoretical context. Also, this conference celebrates the body of work developed in the Building Local Resilience School Platform and the contribution it is making towards transformational society. We share the words and sentiment of the anthropologist Henrietta Moore : .. the future  learning will not be about the transferability of whole models with known outcomes, but rather about incomplete learning, experimentation and collaboration.

The conference will be held at the Showroom, Sheffield on the 10th till the 12th of September 2015. Fore more information on the conference and how to book, please see here.

New kitchens for Lister – Sheffield SYHA

Featured image_Video Lister Kitchens

Our client South Yorkshire Housing Association have produced a short video to share the new kitchens at the Lister Project (part of the LiveWell schemes), in Sheffield. We enjoyed working on this project and getting involved with both customers and staff. The kitchens’ refurbishment reinforces our belief that small design interventions can bring a positive impact to our lives and wellbeing. You can watch it here.

Passivhaus – Results Day!


We are happy to report that our Sam Wilson has passed the Passivhaus exam to achieve “Certified Passivhaus Designer” status. This new learning adds to our interest in Building Physics and ability in making and delivering low-energy sustainable places & spaces. Bauman Lyons are currently engaged in a number of projects employing Passivhaus principles – so watch this space!


Potteric Carr visitor centre

Planning Render 02_FinalPlanning Render 01_Final

BLA are delighted to have been selected following competitive tender to work with Yorkshire Wildlife Trust in the design of the new visitor centre at Potteric Carr. We have been working with YWT since November 2014 to develop the design of the new visitor centre, which will be a naturally ventilated building requiring low energy input and constructed of timber. Materials & construction have been proposed to harmonise with the sensitive ecological setting, and visitor and staff experience will be enhanced with a close connection to wildlife and the beautiful surroundings.


Planning Render 03_Final